Lokaal, ecologisch of biologisch?

Lokaal, ecologisch of biologisch?

Jun 09, 2024Karen Baert
Is biologisch steevast ecologisch?

Het lijkt soms zoeken naar een speld in een hooiberg: welke producten kies je het best voor je gezondheid én voor het milieu? Belangrijk is uiteraard dat je kiest wat je zelf graag hebt. Daarnaast spelen het milieu, de korte keten en je gezondheid een grote rol.

De ambachtelijke streekproducten in onze winkel worden allemaal zo dicht mogelijk bij Aarschot gemaakt. Is het product niet te vinden in de nabije omgeving, dan zoeken we iets verder. Zo komt de chips bijvoorbeeld uit Wallonië, om de eenvoudige reden dat er geen enkele ambachtelijke chipsproducent te vinden is in en rond Aarschot. Op die manier werken we samen met lokale producenten én zorgen we er ook voor dat ons assortiment ecologisch is.

Is het voor ons een must dat onze streekproducten een biolabel hebben? Neen. Uit ervaring weten we immers dat dit een gigantische berg administratie met zich meebrengt en dat de kosten voor zo'n label vrij hoog oplopen. Wij kiezen onze producenten zorgvuldig en hechten er veel belang aan dat ze met passie werken, hun producten zelf kweken of kiezen voor kwaliteit.

Zo is er de honing van de Ramselse imker Michael Boeckx. Wij hebben al met eigen ogen mogen zien dat hij goed voor de bijen zorgt. Hij slingert geen honing als dat ten koste gaat van de bijen en gebruikt geen onkruidverdelgers of andere schadelijke stoffen.

Een biolabel heeft hij niet omdat dit voor honing zo goed als onmogelijk is. Je kunt immers niet garanderen dat je bijen enkel stuifmeel meebrachten van biologisch gekweekte bloemen of bloesems. Er zijn strikte criteria om biologische honing te kunnen hebben, zoals: 'Een biologische honing komt uit gebieden waar binnen een straal van 5 à 7 km geen industrie, niet-biologische landbouw of snelwegen voorkomen. De bij haalt haar nectar uit natuurgebieden en van niet-genetisch gemanipuleerde planten.' Dit is in België zo goed als onbestaand... Wie biologische honing koopt, zal merken dat die vaak afkomstig is uit landen zoals Ecuador. De normen voor een biolabel zijn daar immers anders dan hier. Wat zou jij kiezen als je bewust zou kunnen kiezen tussen biologische honing uit Ecuador of honing uit eigen streek van de lokale imker?

In sommige gevallen kunnen we jullie een totaalpakket aanbieden: zo zijn de sappen van Den Boogerd én lokaal, én biologisch, én ecologisch! Den Boogerd beschikt over meer dan 30 hectaren biologische hoogstamboomgaarden met vooral appelen en peren. Daarnaast is er ook kleinfruit en zijn er walnoten. In hun boomgaarden hangen veel nestkastjes om bladluizen,... te voorkomen. Het gras tussen de bomen wordt er begraasd door Ardense voskopschapen. De sappen van Den Boogerd bevatten ook enkel sap van de geoogste vruchten: er worden geen suikers,... aan toegevoegd. Puur sap, pure smaak!

Biologisch, lokaal en ecologisch kunnen dus wel degelijk samengaan, voor ons is het echter geen must. Wij kiezen bewust voor ambachtelijke lokale producenten met een ecologisch verhaal.

More articles

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden