Ontdek de drie grote geheimen achter onze streekproducten...

Ontdek de drie grote geheimen achter onze streekproducten...

Jun 09, 2024Karen Baert

Ik kan me voorstellen dat je als klant de bomen soms niet meer ziet door het bos en dan gebruik ik deze uitdrukking bewust omgekeerd. Er zijn immers massa's producten op de markt. Hoe moeilijk is het dan niet om te weten welk product je kiest en waarom?

Om die keuze te vergemakkelijken, vertel ik jullie 3 grote geheimen over streekproducenten. Eerst en vooral ademen wij allemaal passie... Elk streekproduct heeft een uniek verhaal. We maken onze ambachtelijke producten met liefde. Sommige streekproducenten gaan daar echt ver in: wist je bijvoorbeeld dat Guy Lintermans, de bakker van de Looise speculazen, zijn houtoven helemaal zelf gebouwd heeft? Of dat Paul Eraly van mosterd De Ster zijn nieuwe maalsteen speciaal uit een rotsblok liet houwen?

Het tweede geheim is veeleer een kracht te noemen, namelijk de lokale ingrediënten. In mijn geval zie ik de ingrediënten persoonlijk groeien. Zo zien we elke lente opnieuw hoe de eerste blaadjes aan de bessenstruiken komen, hoe de bloesems ontstaan en hoe de eerste bessen zich beginnen te vormen. In de zomer oogsten we en als ik dan bijvoorbeeld cassissiroop maak, dan denk ik terug aan het mooie groeiproces van die bessen. Als je de ingrediënten van een Sodastream siroop al eens bekeken zou hebben, dan weet je dat daar geen enkele echte bes of ander vers fruit in zit. 

Het derde geheim is het logische gevolg van het tweede: lokale ingrediënten zorgen voor een betere smaak. Appelen gekweekt in een biologische boomgaard waar schapen het gras kort houden zorgen voor pure sappen, aardappelboeren die chips maken van hun eigen aardappelen, hot sauce van zelf gekweekte pepers, bier gebrouwen met hop van eigen boerderij, wijnboeren die bij vriestemperaturen 's nachts uren in hun wijngaard zijn om hun wijnranken te beschermen,... en zo zijn er nog heel veel voorbeelden. De passie stopt niet eenmaal de producten in onze winkelrekken liggen. Al die verhalen zijn immers ook onze passie en die delen wij graag met jullie. 

In onze webshop vind je ook een overzicht van onze producenten.

More articles

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden